Prague Coffee Festival 2021
Prague Coffee Festival: Vítejte na největší oslavě kávy v České republice
Nezdálo se vám také, že bylo v Praze v týdnu od 18. října cítit kávu o něco více, než obvykle? Pokud ano, máte dobrý čich! Káva byla totiž skutečně všude, kam se jen „obyčejný“ kávomil podíval. Mnoho pražských kaváren, pražíren a dalších podniků s kávou spojených se totiž zapojilo do doprovodného programu letošního ročníku Prague Coffee Festival 2021, který byl v mnohém naprosto výjimečný. Byli jste se podívat? Pokud ne, přinášíme vám takové malé shrnutí, o co jste přišli. A ti z vás, kteří byli, můžete zavzpomínat a kouknout do fotogalerie, jestli se na nějaké fotce třeba nenajdete.

Konečně jsem se po roční nucené pauze zase dočkali! Největší svátek kávy, který spojuje svět kávových profesionálů se světem kávových nadšenců, byl v roce 2020 kvůli pandemii koronaviru zrušen a mnoho milovníků kafe, tak přišlo o svůj každoroční kávový, ale i společenský doping. O to více jsem se všichni těšili na 23. říjen, hlavní festivalový den, který byl krásným zakončením celého týdne 9. ročníku Prague Coffee festivalu 2021.
Doprovodný program všechny bavil
O festival byl skutečně obrovský zájem. 770 vstupenek na sobotní program v prostorách Pražské tržnice na se prodalo během velmi krátké chvíle.
I všechny podniky zapojené do doprovodného programu, hlásily po celý týden příliv návštěvníků. Některé kavárny si pro své hosty připravily speciální festivalové menu i jedinečné kávové drinky, jiné uspořádaly cuppingy a degustace káv ze své standardní nabídky, ale i speciálních mikrolotů. Pár zapojených pražíren otevřelo své dveře a lidé tak mohli zjistit, jak takové pražení kávy vlastně vypadá. O kávě se ale i přednášelo a diskutovalo.
Poznáte třeba senzorický rozdíl při různých alternativních přípravách jedné stejné kávy? I to bylo možné si vyzkoušet. A co takhle stejná káva zpracovaná jiným způsobem – natural, honey a washed? V našich kavárnách jste měli možnost si to vyzkoušet na kávě z Nikaragui.
„O degustace byl velký zájem. Zastavili se u nás nejen naši dobře známí štamgasti, ale také lidé, kteří u nás byli poprvé. Zaujalo je, že jindy takovou možnost nemají, a tak ochutnávali, vyptávali se a zjišťovali v čem ten rozdíl je,“ popisuje provozní z mamacoffee Vodičkova Paulina Buršík Cordova, která degustace vedla.

Kromě senzorických dovedností bylo možné si ve vybraných podnicích vyzkoušet i dovednosti technické. Workshopy jako je například příprava espressa doma a porovnání přípravy espressa na různých espresso kávovarech patřily k velmi oblíbeným bodům programu. Kromě toho si technologické firmy připravily workshopy a prezentace novinek určené především pro profesionály – baristy a majitele kaváren.
Mamacoffee open-house zabodoval
A samozřejmě „Nejen z kávy je člověk živ!“. K festivalu již tradičně patří i kulturní program. Možnost pokochat
se při čekání na kávu šperky inspirovanými rostlinkou kávovníku, si prohlédnout fotografie z kávových projektů nebo si poslechnou živou hudbu. To vše se milovníkům kávy v Praze nabízelo.
Z celého doprovodného programu jsme největší ohlasy zaznamenali na mamacoffee open-house. Večerní párty v našich prostorách na Nákladovém nádraží Žižkov plná kávy (jak jinak), ale i dobrého jídla, hudby a promítání obrazových záznamů z našich zahraničních kávových projektů. Seznámit jste se tak mohli třeba s našimi nikaragujskými farmářkami nebo farmářem Paulem Toledem z Brazílie, s nimiž dlouhodobě spolupracujeme
a jejichž kávu velmi dobře z našich kaváren znáte.
Do celého doprovodného týdenního projektu bylo zapojeno okolo 20 kaváren, pražíren a dalších podniků.

Festivalový den se vydařil
Jestli byl festivalový týden pecka, pak samotný festivalový den byl přímo BOMBA! Na šesti Brew Barech a šesti Espresso Barech bylo možné ochutnat kávy od 30 převážně českých, větších i menších regionálních pražíren. Kdo chtěl, mohl si také na Filtruj Brew Barech otestovat své chuťové buňky a senzorické schopnosti. Místo tradičních cuppingů, které vzhledem k dodržování bezpečnostních pravidel nebylo možné uspořádat, bylo na stole připraveno vždy několik vzorků káv z různých pražíren.


Během jednoho dne se vypilo více jak 10 tisíc šálků kávy, snědlo několik stovek palačinek i dalších sladkých pochoutek z naší pekárny, nechyběly hamburgery a padlo i několik desítek tabulek řemeslné čokolády Checao vyráběné bean-to-bar metodou. A nechybělo ani pivo z plzeňského pivovaru Proud. „Na všech účastnících, těch platících i zaměstnancích jednotlivých pražíren i kaváren, byla vidět radost z možnosti osobně se potkat, vyměnit si zkušenosti a ochutnat širokou paletu káv,“ říká Daniel Kolský, zakladatel Prague Coffee Festivalu.
Stejně jako o degustace byl velký zájem i o přednášky, diskuse a workshopy. Hlavním tématem letošního ročníku byla kávová komunita. Během celého dne se v přednáškovém sále vystřídali mluvčí z kávového světa, ale i z toho mimo kávu. Přednášky bylo dokonce možné sledovat i online, a tak o zajímavá témat nebyli ochuzeni ani ti, kteří se do Pražské tržnice nedostali. O základech kávy, kávových školách a dalších možnostech vzdělávání se v oboru mluvil zkušený Daniel Kolský. Na téma udržitelně a rostlině diskutovali Libor Pozníček z Rostlinně a Paul Helmers z Minor Figures.
Následovaly tematické diskuse o kávovém businessu: o tom, jak to v něm chodí a jaká je cesta od milovníka kávy, přes baristu až po majitele kavárny, o kávových podcastech i o tom, co to vlastně ta kávová komunita je. Nechyběla ani závěrečná debata zástupců pražíren. V přednáškovém sále se během celého dne vystřídaly stovky posluchačů a zmíněné live streamy byly také velmi sledované. „Moc nás těší že se Prague Coffee Festival tak vydařil. Jednak to ukazuje silnou kávovou komunitu profesionálů z řad pražíren a kaváren, jednak velký počet milovníků kávy z řad široké veřejnosti, kteří podporují své oblíbené podniky. Festival je oslavou a možností tak cenného setkání v tomto podivném bezčasí,“ říká zakladatel festivalu Daniel Kolský.


Michal pražil kávu
A co by to bylo za festival o kávě, kdyby se tam káva jen pila? Na festivalovém náměstí představil hlavní pražič mamacoffee Michal Praslička základy pražení na domácí pražičce. Kromě toho ochotně odpovídal na všechny zvídavé, a někdy i pořádně záludné dotazy o tom, jak se ze zeleného zrna bez výraznější vůni a chutě, stane to světle a tmavě hnědé lesklé voňavé zrnko, ze kterého si po umletí připravíme náš oblíbený šálek kávy.
To, jak si doma kávu nejlépe připravit a vychutnat, bylo možné si vyzkoušet na workshopech domácí přípravy kávy. Kdo chtěl, mohl také na senzorickém workshopu pořádně potrápit své chuťové a čichové buňky. A samozřejmě nechyběl ani skvělý festivalový merch a opravdu velká zásoba kofeinu na doma. Každá z pražíren s sebou měla na prodej pořádnou zásobu balíčků s kávou.

Bezpečnost na prvním místě
Ačkoli musel být Prague Coffee Festival 2021 kvůli protiepidemickým opatření o něco menší, na příjemné atmosféře to rozhodně neubralo. A to i přesto, že stejně jako na všech ostatních společenských a kulturních událostech, museli mít všichni nasazené respirátory, které mohli sundat pouze při konzumaci. Všichni návštěvníci také museli být buď očkovaní nebo negativně testovaní. Bezpečnost a odpovědnost byly pro festival stěžejním přirozeným bodem. Snad i proto, že pražírny i kavárny se od samého začátku pandemie chovají maximálně zodpovědně, protože je případné restrikce dramaticky postihují.
Tak co, s kým se uvidíme zase za rok?

(fotografie v tomto článku jsou od Jonáše Hájka, Radka Nového a Adama Mráčka)