Nová káva z Ugandy

Naše nová Uganda vás jistě potěší svou nízkou aciditou a bohatou sladkou chutí. Stejně jako naše předešlá káva z Ugandy pochází i tato z oblasti Rwenzori Mountains, kde jsou ideální podmínky pro pěstování kávovníků. Nová káva má plné, krémové tělo a jedinečný chuťový profil. Intenzivní chuť sladké čokolády dokonale doplňuje angrešt a anýz. Čokoláda s anýzem jsou dominantní i ve vůni. My jsme si kávu oblíbili na první napití a věříme, že stejné to bude i u vás.  

Kávu si díky krémovému a plnému tělu nejlépe vychutnáte připravenou v moka konvičce nebo jako espresso. Chybu ale neuděláte ani když ji použijete na alternativní způsoby přípravy.  

A proč máme tuto kávu? 

V oblasti Rwenzori Mountains ležící na západě Ugandy je pro pěstování kávovníků ideální klima. Vrcholky pohoří jsou celoročně pokryté sněhem a ledem, ale najdeme tu také zóny s alpskými loukami, horskými lesy, vřesovišti, i tropický deštný prales, kde ve výšce nad 1200 m n. m. pěstují farmáři kávu. Většina území pohoří je dokonce vyhlášena národním parkem.

Ugandu a farmáře z úpatí pohoří Rwenzori jsme navštívili již dvakrát, při druhé návštěvě zde naši kolegové Jakub a Lukáš strávili necelé tři měsíce. Díky vysoké nadmořské výšce a úrodné půdě jsou zde ideální podmínky pro pěstování kávy. Farmáři své malé rodinné farmy sdružují do kooperativ, kde spolupracují, aby plně využili potenciálu pro pěstování, který Uganda nabízí. S kooperativou Bukonzo jsme strávili několik dní a prošli s nimi jejich postupy, nyní můžete ochutnat výsledek. Čeká vás příjemná bohatá sladkost po čokoládě, angreštu a anýzu.