Káva doma
Při přípravě kávy doma pamatujte na pár základních pravidel, vaše chuťové buňky vás za to budou milovat! Káva, jako organická surovina, podléhá různým zhoubným procesům. Ty ji nemusí přímo znehodnotit, ale mohou ji připravit o cenné aroma. Od chvíle, kdy se káva upraží, by se proto měla co nejdříve spotřebovat. Mezi největší nepřátele kávy patří světlo, teplo, vlhkost a vzduch.
Skladování
– Naši kávu můžete skladovat v sáčku, ve kterém jste ji pořídili.
– Skladování je také možné v neprůsvitné, uzavřené nádobě.
– Sáček, nebo nádoba by měla být v chladu, suchu a čistotě.
– Vyhněte se: skladování v lednici, či mrazáku. Časté změny teplot způsobují kondenzaci vody. Káva má navíc – vysokou schopnost absorbovat pachy. Snadno tak načichne ostatními potravinami.
Pražení
Čerstvost pražení je pro skvělou kávu naprosto nezbytná. Neznamená to však, že by káva byla ideálně připravena k pití hned po upražení. Kávě je třeba dát po upražení několik málo dní na to, aby se její chuť ustálila.
Mletí
Kávová zrnka si ponechají více aroma, pokud jsou namleta až těsně před přípravou kávy. Kávu vždy melte s ohledem na způsob přípravy:
– velmi jemné – profi espresso stroje, džezva
– středně hrubě – moka konvička, AeroPress
– nahrubo – drip, cupping
– velmi nahrubo – frenchpress
Videonávody: jak si připravit kávu
– Video: Příprava kávy v moka konvičce
– Video: Příprava kávy ve french pressu
– Video: Příprava kávy v džezvě
– Video: Příprava kávy v AeroPressu
– Video: Příprava dripu