Kakao jako “pokrm bohů”.
Kakao jako „pokrm bohů“. Je bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny.
Co se vám vybaví, když se řekne kakao? Hrnek horkého sladkého světle hnědého nápoje a k tomu kus bábovky od babičky nebo sypký hnědý prášek na krupicové kaši či italském tiramisu? Ať vás napadne to či ono, věřte, že kakao v sypké podobě známe v Evropě už více než dvě stě let. A kakaové boby, které slouží především jako základ čokolády, provází lidstvo ještě o nějaký ten pátek, vlastně století, déle. Stejně jako kávovník je i kakaovník velmi pozoruhodný stálezelený strom, ke kterému se pojí mnoho zajímavých faktů. Chcete vědět jakých? Pak se v klidu posaďte, připravte si hrnek našeho Fairtrade BIO kakaa s třtinovým cukrem a dejte se do čtení.
1. Kakaové boby sloužily i jako platidlo
Kakaový bob je ořech pocházející z domorodého amerického stromu. Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoko. Na toto území byly dopraveny starověkou Mayskou civilizací a později rozšířeny na území Mexika Toltéky a Aztéky.
Ve své přirozené neslazené formě má extrémně hořkou chuť. Díky koření z něj ale už původní indiánské civilizace dokázaly připravit lahodný čokoládový nápoj, který obsahoval kakaovou drť, chilli, hřebíček, skořici a na zahuštění kukuřičnou mouku. Jak byly kakaové boby už tenkrát významné dokazuje i fakt, že sloužily také jako platidlo a čokoládový nápoj byl mnohdy používán při řadě rituálů. Kakao bylo v předkolumbovské střední Americe zkrátka velmi důležitou komoditou.
Od aztéckého slova xocolatl je také odvozeno slovo čokoláda, které je v mnoha jazycích podobné – anglicky chocolate, německy Schokolade, francouzsky chocolat, španělsky chocolate, italsky – cioccolato.
Do Evropy se kakao rozšířilo v 16. století, kdy ho z Latinské Ameriky přivezli Španělé.
2. Kakao je i dnes významnou komoditou
Dodnes jsou kakaové boby důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí. Jsou surovinou, se kterou se obchoduje na komoditních burzách. Stejně jako kávovník, který roste v tzv. kávovém pásu – mezi obratníky raka a kozoroha s tropickým a subtropickým podnebím, rostou i kakaovníky jen ve velmi omezené geografické zóně – přibližně 10° na sever i na jih od rovníku. 70 % světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe. Světová sklizeň kakaových bobů kolísá mezi 2,5 až 3 miliony tun ročně. Největším pěstitelem je Pobřeží slonoviny se zhruba 43 % celosvětové sklizně, následují Ghana a Indonésie s 13 % podílem. Na čtvrtém a pátém místě jsou Nigérie a Brazílie.
Naše Fairtrade BIO kakao pochází od malých farmářů z Peru a Dominikánské republiky, kde se kakaovníkům skvěle daří. Rostou na stinných plantážích obklopených banánovníky a citrusovými stromy. Aby bylo naše kakao ještě lepší, je dochuceno třtinovým cukrem z Paraguaye. Jelikož v mamacoffee dbáme na férový přístup a odpovědnost, peníze z prodeje kakaa pomáhají budovat místní komunity, školy a financuje se z nich i rozvoj nejrůznějších vzdělávacích a zdravotních projektů.
3. Kakao je superpotravina
Kakao dokáže potěšit nejen naše chuťové buňky, ale dodá našemu tělu i mnoho užitečných látek. Už švédský přírodovědec a zakladatel botanického a zoologického systematického názvosloví Carl Linné v roce 1753 shledal kakaové boby tak významnými a zdraví prospěšnými, že je pojmenoval Theobroma Cacao neboli „pokrm bohů“.
Podle vědeckých výzkumů je totiž právě kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty. Obsahuje přibližně 10 % antioxidantů, což je dvakrát více než v červeném vínu, a dokonce třikrát více než zeleném čaji. Čerstvě sklizené plody obsahují průměrně 8,5 % bílkovin, 53 % tuků, 10 % sacharidů, 1-2 % theobrominu a 0,8 % kofeinu.
Kakaové boby jsou tedy plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a neurotransmiterů. V podstatě každá vědecká studie zabývající se kakaem přináší stejné výsledky. V kakau se nachází něco, co je pro lidský organismus opravdu významné. Je nejbohatším zdrojem antioxidantů, železa, chromu, manganu, zinku, hořčíku a vitamínu C. Nicméně po jeho zpracování a uvaření se většina úžasných schopností vytrácí, proto je vhodné konzumovat kakao v jeho nejčistší přírodní nepražené formě.
4. Sklízí se jen ručně
Kakaové boby se sklízí zásadně ručně v lese nebo na kakaovníkových plantážích. Stromy kakaovníku kvetou bohatě, ale na jedné rostlině dozraje zhruba jen
5 % všech plodů. Samotný plod je vlastně luskem, ve kterém se nacházejí semena – boby. Ty jsou velké asi jako fazole. Celé plody se sklízí pomocí dlouhých tyčí, na jejichž konci je připevněno ostří a plody se tímto vlastně osekávají. Zralé plody se pak rozříznou a vydělají se z nich kakaové boby i s dužinou. V jednom zralém lusku jich může být až padesát. Sklizeň trvá od května do prosince, v některých zemích dokonce po celý rok.
5. Fermentace je součástí zpracování bobů
Získané kakaové boby i s dužinou se okamžitě dají fermentovat. Účelem procesu kvašení je nejen odstranění zbytků plodové dužiny, ale také se tím zamezí klíčení semen a dochází i ke snížení trpkosti – hořká trpká chuť kakaových bobů se změní na typickou chuť čokolády. V neposlední řadě dochází během fermentace i ke změně barvy z purpurové na čokoládově hnědou.
Je několik způsobů fermentace. Může probíhat například na hromadách, v koších či bednách. Boby se tedy nasypou například do mělkých podnosů a přikryté banánovými listy se nechají kvasit. Při tomto procesu je velice důležité teplo. Při dobrém počasí bývají nádoby s kakaovými boby umístěny venku, kde jsou vystaveny slunečnímu záření. Celý proces kvašení trvá zhruba pět až osm dní.
Po fermentaci se kakaová zrna důkladně vysuší na velkých rohožích, to trvá asi týden. Po vysušení mají semena poloviční váhu, než měla na začátku. Suché kakaové boby je nutné zbavit příměsí a prachu. Po čištění se pak třídí dle velkosti a kvality a praží při teplotě 100–130 °C po dobu 20–120 min. Upražené kakaové boby se pak rozdrtí v drtících strojích. Takto vzniklá drť se musí ještě proudem vzduchu zbavit nežádoucích slupek a klíčků. Čistá se následně rozemele na kakaovou hmotu. Ta se poté zpracovává na čokoládu, nebo se z ní vyrábí kakaový prášek.
6. Pozor! Kakao je jedovaté pro naše čtyřnohé mazlíčky
To, že psi ani kočky nesmí čokoládu, je věc poměrně známá, ale i tak se občas stane, že se v ordinacích zvěrolékařů objeví čtyřnohý chlupáč s obtížemi poté, co se mu podařilo uloupit kus čokolády. A proč tomu tak je? Alkaloid theobromin, který je obsažen v kakaových bobech, neumí psi ani kočky metabolizovat a může tak způsobit jejich otravu. V menším množství „jen“ zažívací potíže. Tak pozor na to! Když si připravíte naše kakao, rozhodně ho nenechávejte v kuchyni o samotě, ať vám ho vaše kočka nevypije. Mamacoffee instantnímu kakau s třtinovým cukrem lze totiž jen stěží odolat. Už jste ho zkusili?
Tady máte naprosto jednoduchý recept:
Připravte si:
• hrneček nebo plecháček mamacoffee (z toho chutná nejlépe)
• 250 ml mléka (druh mléka necháme na vás. Kakao chutná skvěle i z rostlinných alternativ)
• 4-5 vrchovatých lžic Fairtrade BIO kakaa s třtinovým cukrem
Mléko ohřejte tak, jak ho máte rádi, nasypte kakao, dobře rozmíchejte a vychutnávejte!