Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat?

Káva, podobně jako víno, nabízí téměř nekonečnou paletu chutí a vůní. Na ty má vliv množství faktorů – od odrůdy kávovníku, půdy, ve které roste, způsobu sběru, zpracování i

Co je pro vás důležité?

– čokoládové chuťové tóny
– ovocné chuťové tóny
– oříškové chuťové tóny
– kyselejší, ovocnější chuť
– méně kyselá chuť

Jak si kávu připravujete?

– v kávovaru – espresso
– moka konvička
– french press
– AeroPress
– drip
– turek nebo džezva
– filtrovaná káva


Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?

Chutě a vůně kávy jsou nekonečné – můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky. Základní charakteristika kvalitní kávy je sladkost. Ostatní chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu připravíte. Připravili jsem pro vás návody jak na jednotlivé přípravy kávy doma, na cestách, nebo třeba v kanceláři.  Velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí sladkost spojená s:

Čokoládové tóny
Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu
Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

Ovocné tóny
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
– Káva  Nicaragua Norlan & Uriel anaerobní Honey – med, kiwi, mléčná čokoláda 

Oříškové tóny
Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek


Sladkost kávy

U kvalitní kávy je základní její vlastností sladkost. Další vlastnosti je její přirozená ovocistost někdy popisovaná jako kyselost. Kyselost může mít již mnoho dalších podchutí a charakterů. Dá se v souvislosti s kyselostí mluvit o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.
O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Jak si doma kávu správně připravit se můžete naučit na našich kávových kurzech! Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutěMéně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.

Čokoládové tóny
Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu

Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

Ovocné tóny
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice


Způsoby přípravy kávy

Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na milované espresso, jiný dává přednost moka konvičce, jiný propadl kouzlu přípravy kávy třeba v AeroPressu. Ať už milujete to, či ono, způsob přípravy kávy má zásadní vliv na její výslednou chuťPro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, ale i jiná hrubost jejího mletí nebo teplota vody a podobně.

Kávy vhodné na espresso

KávovarKávovarů na přípravu espressa je celá řada, liší se kvalitou, cenou i možnostmi upravit parametry přípravy. Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je silná a její chuť intenzivní.

Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:

Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu
Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

Pokud vás ovšem baví ovocitější espressa hodí se pak i tyto kávy – jejich výsledná chuť bude výrazně kyselejší:
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
Columbia Sugarcane bez kofeinu 

Moka konvička

Moka konvička je velice oblíbenou alternativou k espressu. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní a zároveň má větší objem než espresso.

Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:

Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu
Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
Columbia Sugarcane bez kofeinu 

french press

French pressFrench press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka/turečka“ k čistší, ale výrazné kávové chuti. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.

Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:

Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu
Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
Columbia Sugarcane bez kofeinu 

AeroPress

AeroPressKáva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy, který se právě u AeroPressu dá zcela měnit a upravovat – sky is the limit! 

Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

drip

DripKáva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená a opět dovoluje objevovat jemnější chuťové nuance a podchutě. Díky možnosti přesně ovlivnit teplotu i objem spolu s hrubostí mletí je tato metoda skvělá pro každodenní pití kávy. Nesporná výhoda je i objem kávy, kterou si člověk jednoduše připraví. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:

Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

džezva nebo turek

DžezvaKáva připravená tímto velmi tradičním způsobem je velmi silná.
Pokud pijete turka, turečka zkuste jej obměnit za velice jednoduchou přípravou kávy v french pressu ta je díky odfiltrování velké části lógru a přesnější přípravě rozhodně zdravější příprava kávy a přece život a zdraví je důležité, aby si člověk mohl užívat svou oblíbenou kávy déle a radostněji <3

Pro přípravu kávy v džezvě máme v nabídce speciální směs kávy s kardamomem
– Káva s kardamomem

Samozřejmě se káva dá uvařit i z kávy bez kardamomu a pro tyto přípravy se hodí například tyto kávy:
Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
Káva BIO Uganda Rwenzori Mountains Bukonzo – čokoládově sladká káva s angreštu a anýzu
Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády

filtrovaná káva

Filtrovaná káva je velmi jemná a krásně vyvážená. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Na filtrované kávy se hodí například tyto kávy:
Káva Nicaragua Norlan & Uriel  – intenzivní a komplexní chuť rumu, tmavých třešní a brusinek
Káva Nicaragua Chavarría Honey – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a skořice

Dočetli jste až sem? To vás káva asi dost zajímá a to nás těší. Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv můžete tak udělat díky našim degustačním balíčkům čerstvě pražené kávy a nebo se staňte členem naší Kávové rodiny kávového předplatného s bonusem.

Káva je každou sklizeň odlišná a my se spolu s farmáři, se kterými dlouhodobě spolupracujeme snažíme vždy o ty nejlepší výsledky. Vydejte se spolu s námi objevovat její příběh, sladkost, chutě a podchutě.