Domácí pražení

Další možnost, jak se více zapojit do kávového příběhu a zkrátit cestu mezi vámi a kávovým farmářem je domácí pražení. Tuto cestu se už tak snažíme udělat co nejkratší díky mamacoffee direct. Nyní můžete získat přímo zelenou kávu od farmářů, které známe a zkusit si ji sami doma upražit. Připravili jsme pro vás pražící set, který obsahuje balíček zelené kávy připravené k pražení a dva balíčky, již upražené našimi pražiči, které můžete porovnat s vašimi výsledky.

Jakou kávu budete pražit?

Do setu jsme dali kávu z Brazílie z rodinné farmy Paula Toleda. S Paulovou rodinou spolupracujeme spolupracujeme již více let. Káva, která se k vám dostane je z farmy Bananal, tu založil Paulův pradědeček z maminčiny strany José Juscino Alves. Na farmě Paulo vyrůstal a dodnes tam stojí rodinný dům Paulovy tety, který je více jak 200 let starý, a kde se celá rodina pravidelně schází.  Ideálním výsledkem vašeho snažení by měla být káva s plným tělem sladkou chutí po žlutém melounu a třtinovém cukru s nízkou aciditou.

 

Jak na to?

Zrnka, která si upražíte doma nikdy nebudou chutnat stejně jako z vaší oblíbené pražírny, ale pokud budete trpěliví a budete postupovat správně, dá se dosáhnou poměrně zajímavého a chuťově příjemného výsledku. 

Náš pražící set zakoupíte na našem e-shopu – https://eshop.mamacoffee.cz/darkove-balicky-darky-ke-kave/prazici-set-zrnkova-zelena-kava/

 

 

Pro pražení na pánvi potřebujeme 

  • plynový sporák (elektrická plotna či indukce povede k tomu, že termostat bude plotýnku vypínat a pražení se dost protáhne (až na desítky minut) a tím nebude rovnoměrně s kontinuálně prohříváno zrno a povede to k nedopražení                                           
  • pánev – může být klidně teflonová, lepší je s tenčím dnem
  • vařečku (podle materiálu pánve, po celý proces pražení je nutné zrna na pánvi míchat)
  • kávu
  • kovový cedník/misku (cedník je lepší) na rychlé zchlazení kávy po pražení
  • dobře odvětratelnou kuchyň – bude to kouřit
  • dobrou fyzickou a psychickou kondici 

 

Před pražením si dobře prohlédněte již pražená zrnka, která vám přišla v balíčku, abyste věděli čeho chcete dosáhnout (odstín praženého zrna).

 

Celý proces pražení by měl ideálně trvat něco okolo 20 minut.
Pokud budete mít příliš silný plamen, proces se urychlí a káva nebude upražená konzistentně, některá zrna budou nedopražená a některá naopak spálená.
Pokud bude plamen naopak příliš slabý, bude proces moc pomalý a vytratí se moment, kdy káva začne praskat. Ten je důležitým indikátorem správného budování chutí v kávě.

Postup – >

Pánev necháme naprázdno prohřát (cca 30s) na středním výkonu hořáku, poté nasypeme zrna. Nasypte jich tolik, aby nebyla pánev přeplněna. Ideální je, aby se jednotlivá zrnka nedotýkala, je třeba počítat s tím, že zrna v průběhu pražení zvětší svůj objem. Je důležité, aby každé zrnko bylo v kontaktu s pánví po celou dobu pražení.
Je lepší výkon hořáku neměnit, necháme ho na středním výkonu a za stálého míchání přivedeme k žádoucímu odstínu hnědé. Pokud ale uvidíte, že proces je příliš pomalý, nebo příliš rychlý, výkon si upravte (je dobré měřit si čas). Zrnka nejdříve změní barvu (tím, jak ztrácejí vlhkost)  na šedivou, pak začnou žloutnout a postupně hnědnout. V momentu, kdy uslyšíme praskání, což by se v ideální případě mělo objevit po cca 15 minutách (podobné praskání jako u popcornu nebo jako když sedíte u táboráku), věnujte změně barvy zvýšenou pozornost, protože teď už máte jen asi 2-4 minuty, než bude káva upražená a půjde to rychleji, než byste čekali.
V tomto bodě budou zrna už poměrně hodně kouřit. Není dobré ukončit proces dřív, než budou všechna zrna opravdu hnědá. Mohlo by se stát, že várku nedopražíte a bude chutnat syrově tzn. chuť kávy se plně nerozvine. Pánev v průběhu pražení neodstavujte od zdroje tepla, pokud by klesla teplota zrníček, chemické procesy se zastaví a káva už nepůjde upražit. 
Po upražení musíme zrna rychle zchladit, mícháním kroužením v cedníku/misce a s pomocí fénu, v otevřeném okně. Také vyfoukáme zbylé slupky, které káva svleče při pražení. 

Kávu necháme minimálně do druhého dne vyvětrat, aby se zbavila CO2 vzniklého při pražení.

Poté můžete kávu připravit vaším oblíbeným způsobem. Pro espresso je lepší počkat i více dní, aby CO2 úplně vyprchalo.