pražírna

Pražení s respektem a úctou je způsob,
jak docílit nejlepšího potenciálu kávy samotné.
A právě o to nám v 
pražírně mamacoffee jde!

Psal se prosinec 2008 a my jsme pro vás upražili první kilogramy naší kávy. Tehdy jsme totiž v Neratovicích postavili pražírnu mamacoffee a úspěšně zahájili její provoz. „Po otevření první kavárny mamacoffee bylo rozhodnutí otevřít i pražírnu logickým krokem, jak mít celý proces plně pod kontrolou. Byl to krok k tomu, dělat si vše tak, jak chceme a potřebujeme, aby byla káva, kterou vám nabízíme, dokonalá,“ vzpomíná náš pražič Michal.

Naše cesta voní kávou

Začátky byly plné objevování nových chutí, vůní, stylů i kategorií kávy. Učili jsme se chápat souvislosti: Jak pražička pracuje? Co by dělat měla a co naopak ne? Co se s kávou v jednotlivých fázích pražení děje? A jak to vše ovlivňuje její výsledné charakteristiky? 

Pozorovali jsme se, jak zrnka v průběhu pražení pracují, poslouchali jsem jejich praskání a rozšiřovali si naše kávové obzory. K tomu neodmyslitelně patřily a stále patří i naše cesty do zahraničí a učení se od zkušenějších v oboru. Velkým přínosem byla například cesta do Berlína, kde jsme měli možnost ochutnat širokou škálu káv, od těch konzervativně pražených, až po světle pražené mikrotoly. 

Důležitým článkem v celém procesu k dosažení dokonalé kávy, je také pochopení, jak fungují kávové farmy, jak to na nich vypadá, ale i v čem můžeme farmářům, se kterými spolupracujeme pomoct. Uvědomujeme si, jak důležité je vědět, čím se od sebe liší jednotlivé odrůdy kávovníků, způsoby jejich pěstování a zpracování, v různých zemích i jednotlivých kávových regionech. 

Od našich začátků se snažíme zachovat hodnotu, kterou do své kávy farmáři při pěstování vkládají. A nejen díky všem našim kávovým projektům (v Etiopii, Ugandě, Brazílii, Guatemale či Nikaragui) se nám to daří. Farmářům platíme přesně tolik, kolik si zaslouží, a pomáháme tak zvýšit celkovou kvalitu kávy na všech úrovních. 

Styly pražení – udělat to správně je naprostý základ

V roce 2016 jsme se rozhodli pořídit si novou pražičku a přestěhovali jsem se do nových prostor v pražských Strašnicích. 

Kávová zrna pražíme po malých várkách s respektem k jejich jedinečným vlastnostem. Pro každý druh kávy hledáme ten nejvhodnější profil pražení. Zjednodušeně lze říct, že čím světleji je káva pražená, tím více v ní vystupují ovocné kyselejší tóny. Spíše hořké chutě – čokoládové či oříškové – vynikají při pražení tmavším. 

Hodí se na espresso či alternativy? 

Potenciál kávy může být různý. Každá se od přírody na něco hodí, každá do vínku dostane nějakou výraznější chuť – ovocnost, kyselost, sladkost, hořkost. Pražením to vše umíme doladit k dokonalosti. Pro jeden druh je ideální pražení světlé, díky kterému se zachovají původní chuťové vjemy kávy samotné. Takovou kávu si pak nejlépe vychutnáte při alternativních metodách přípravy (Hario V60, Aeropress, Chemex, French press, Moka konvička). Nebo naopak, pokud je káva sama o sobě příjemně tělnatá, udělá se delší profil pražení, který se hodí více na espresso. V nabídce našich kaváren i na našem e-shopu vždy najdete zrnka, vhodná pro přípravu alternativ i espressa. Tak neváhejte a podívejte se sami zde.

Ze zákulisí pražírny…

naši pražiči Michal a Samuel
ochutnají za týden
více než 100 vzorků kávy
v závislosti na stupni pražení,
pražící cyklus trvá 12 – 18 minut
najednou upražíme
až 12 kilogramů
kávových zrn