Pražírna

Správné pražení je pro nás základ. Kávová zrnka proto pražíme po malých dávkách a respektujeme jedinečný charakter 

každé jedné kávy. Pouze tak se aktivuje na 800 aromatických chuťových látek, které tvoří výslednou jedinečnou chuť a aroma kávového nápoje.

Tyto látky však z upražených kávových zrnek postupně vyprchávají. Čerstvost pražení je proto pro skvělou kávu naprosto nezbytná. Neznamená to však, že by káva byla ideálně připravena k pití hned po upražení. Kávě je třeba dát po upražení několik málo dní na to, aby se její chuť ustálila.

 

 

 

Na každou kávu se musí jinak, aneb pražící profily v praxi:

web_prazirna1

– Pro každý druh kávy hledáme nejvhodnější způsob pražení, aby vynikl její jedinečný charakter. Obecně platí, že světlejší pražení podporuje kyselejší a ovocné tóny, zatímco při tmavém pražení vynikají chutě hořčejší (např. oříškové).
– Při pražení bereme ohled na původ kávy, její odrůdu a podmínky, ve kterých byla pěstována a jakými byla zpracována.
– Často se necháme vést intuicí a zkušeností. S nastavením pražení si hrajeme tak dlouho, dokud nedosáhneme  krásně vyvážené a zajímavé chuti.
– Při pražení také zohledňujeme také jednotlivé způsoby příprav kávy.

 

 

V nabídce našeho e-shopu i v kavárnách vždy naleznete kávy, které jsou vhodné pro espresso i kávy vhodné pro alternativní přípravy (frenchpress, aeropress, drip, moka konvičku aj.).

Přečtěte si víc:

– Článek: Tajuplný proces pražení, aneb co je vlastně Maillardova reakce?
– Článek: Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat