Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat?
Káva, podobně jako víno, nabízí téměř nekonečnou paletu chutí a vůní. Na ty má vliv množství faktorů – od odrůdy kávovníku, půdy, ve které roste, způsobu sběru, zpracování i
Co je pro vás důležité?
– čokoládové chuťové tóny
– ovocné chuťové tóny
– oříškové chuťové tóny
– kyselejší, ovocnější chuť
– méně kyselá chuť
Jak si kávu připravujete?
– v kávovaru – espresso
– moka konvička
– french press
– AeroPress
– drip
– turek nebo džezva
– filtrovaná káva
Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?
Chutě a vůně kávy jsou nekonečné – můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky. Základní charakteristika kvalitní kávy je sladkost. Ostatní chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu připravíte. Připravili jsem pro vás návody jak na jednotlivé přípravy kávy doma, na cestách, nebo třeba v kanceláři. Velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí sladkost spojená s:
Čokoládové tóny
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
Ovocné tóny
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
Oříškové tóny
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
Sladkost kávy
U kvalitní kávy je základní její vlastností sladkost. Další vlastnosti je její přirozená ovocistost někdy popisovaná jako kyselost. Kyselost může mít již mnoho dalších podchutí a charakterů. Dá se v souvislosti s kyselostí mluvit o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.
O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutě. Méně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.
Čokoládové tóny
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
Ovocné tóny
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nikaragua Salomon Chavarria– špičková káva s chutí sladkých třešní, třtinového cukru a tóny skořice
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
Způsoby přípravy kávy
Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na milované espresso, jiný dává přednost moka konvičce, jiný propadl kouzlu přípravy kávy třeba v AeroPressu. Ať už milujete to, či ono, způsob přípravy kávy má zásadní vliv na její výslednou chuť. Pro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, ale i jiná hrubost jejího mletí nebo teplota vody a podobně.
Kávovarů na přípravu espressa je celá řada, liší se kvalitou, cenou i možnostmi upravit parametry přípravy. Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je silná a její chuť intenzivní.
Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
Pokud vás ovšem baví ovocitější espressa hodí se pak i tyto kávy – jejich výsledná chuť bude výrazně kyselejší:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
– Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)
Moka konvička
Moka konvička je velice oblíbenou alternativou k espressu. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní a zároveň má větší objem než espresso.
Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
– Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)
french press
French press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka/turečka“ k čistší, ale výrazné kávové chuti. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.
Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
– Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)
AeroPress
Káva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy, který se právě u AeroPressu dá zcela měnit a upravovat – sky is the limit!
Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
drip
Káva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená a opět dovoluje objevovat jemnější chuťové nuance a podchutě. Díky možnosti přesně ovlivnit teplotu i objem spolu s hrubostí mletí je tato metoda skvělá pro každodenní pití kávy. Nesporná výhoda je i objem kávy, kterou si člověk jednoduše připraví. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.
Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
džezva nebo turek
Káva připravená tímto velmi tradičním způsobem je velmi silná.
Pokud pijete turka, turečka zkuste jej obměnit za velice jednoduchou přípravou kávy v french pressu ta je díky odfiltrování velké části lógru a přesnější přípravě rozhodně zdravější příprava kávy a přece život a zdraví je důležité, aby si člověk mohl užívat svou oblíbenou kávy déle a radostněji <3
Pro přípravu kávy v džezvě máme v nabídce speciální směs kávy s kardamomem
– Káva s kardamomem
Samozřejmě se káva dá uvařit i z kávy bez kardamomu a pro tyto přípravy se hodí například tyto kávy:
– Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
– Káva Brazil fazenda Bananal – výborná káva s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
– Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
filtrovaná káva
Filtrovaná káva je velmi jemná a krásně vyvážená. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.
Na filtrované kávy se hodí například tyto kávy:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nikaragua Salomon Chavarria– špičková káva s chutí sladkých třešní, třtinového cukru a tóny skořice
Dočetli jste až sem? To vás káva asi dost zajímá a to nás těší. Pokud chcete vyzkoušet více druhů káv můžete tak udělat díky našim degustačním balíčkům čerstvě pražené kávy a nebo se staňte členem naší Kávové rodiny kávového předplatného s bonusem.
Káva je každou sklizeň odlišná a my se spolu s farmáři, se kterými dlouhodobě spolupracujeme snažíme vždy o ty nejlepší výsledky. Vydejte se spolu s námi objevovat její příběh, sladkost, chutě a podchutě.