Školení kávových farmářů v Nikaragui
Chepe, náš kolega z Nikaraguy uspořádal speciální školení a cupping pro tamní farmáře. Na konkrétních případech si tak předvedli a ochutnali, jak různé zpracování kávy (zralost, postupy při mytí a sušení, defekty) ovlivňuje výslednou chuť.
V zemích, kde se káva pěstuje a zpracovává totiž není vůbec běžné, aby farmáři znali výslednou chuť své kávy tak, jak ji pijeme v Evropě. To se snažíme měnit a zprostředkovat jim širší souvislosti jejich práce.
Chepemu farmáři, se kterými spolupracujeme po cuppingu řekli, že díky našim vzdělávacím aktivitám a férovému přístupu máme v Nikaragui pro jejich práci větší přínos, než násobně větší společnosti. Důležité je, že naše výkupní ceny nejsou tak pevně závislé na ceně kávy na burze a jejich výkyvech, takže jsou stabilnější. Ještě více si ale farmáři váží toho, že se od nás mohou mnohému přiučit nejen o kávovém trhu, ale i o své vlastní kávě.
Zároveň my se na našich výpravách za kávou od farmářů učíme důležité informace o pěstování a zpracování kávy přímo z praxe. Díky tomu jde o opravdu oboustranně výhodnou a obohacující spolupráci.
Vzkazy od farmářů a farmářek
Jsme rádi, že můžeme být s našimi farmáři a farmářkami z Nikaraguy v úzkém kontaktu. Děkujeme jim za krásné video vzkazy, které nám poslali.
Jmenuji se Jairo Octavio Vallejos, moje farma Altitude se nachází 1450 metrů nad mořem. Doufám, že vám bude chutnat má kvalitní káva. Také doufám, že se bude neustále zvyšovat její SCA hodnocení.
Jmenuji se Margarita Gomez Pineda, děkuji, že jste si koupili mou kávu. Doufám, že naše spolupráce bude pokračovat, protože má káva má skvělé aroma. Vychutnejte si ji, děkuji.
Jsem Maria Delfina Gomez Mairena, jsem producentkou Women Project a doufám, že budete i nadále kupovat mou kávu, protože nám to hodně pomáhá. Děkuji za vše, co tu děláte.