Rozhovor s Byronem Corralesem

Sorry, this entry is only available in Czech. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

S farmářem Byronem Corralesem nás pojí dlouholeté přátelství. Byron je úžasný a inspirativní člověk, jehož farma je unikátním příkladem soužítí člověka s přírodou. Rovněž výrazně ovlivnil nejen podmínky pro pěstování kávy v oblasti Matagalpy, ale také život místních obyvatel zlepšením zdrojů pitné vody i elektrické energie.

Máme proto obrovskou radost, že máme kávu od Byrona Corralese opět v nabídce.

Jak vznikl název vaší farmy (los piňos – česky borovice)? Je za tím nějaký příběh?

Když jsme tu s otcem začali žít, vysadili jsme borovice, které dodnes můžete vidět nahoře na naší farmě.

Začali jsme s kávou krátce po revoluci a neměli jsme peníze, abychom nakoupili hnojiva. Proto od začátku veškerá hnojiva vyrábíme sami z toho, co si sami vypěstujeme. Naše farma je tak od začátku bio.

Díky naší práci jsme si vytvořili silné pouto s přírodou. Strávili jsme spoustu času nastavením činností na farmě tak, abychom pracovali v souladu s přírodou a ne proti ní. Po letech stále pracujeme stejným způsobem, protože si myslíme, že je to nejlepší cesta pro naši planetu.

Kde a v jaké nadmořské výšce se vaše farma nachází?

Farma se nachází ve výšce 1300 m.n.m. a naleznete ji v oblasti Aranjuez, Maragalpa.

Jak velká je vaše farma?

Naše farma má rozlohu 30 hektarů.

Jaké kávové odrůdy pěstujete a proč jste si je vybrali?

Na farmě pěstujeme mnoho odrůd. Nejradši pracuji s tradičními odrůdami jako java, mara caturra, catuai, caturra. Kvůli kávové rzi se však snažíme pěstovat i více rezistentní odrůdy jako catimor či lempira.

Pěstujete na své farmě i něco jiného než kávu?

Ano, pěstujeme. Prodáváme stromy na zahrady – máme tři druhy borovic a různé léčivé rostliny. Na kávových plantážích máme kvůli stínu citrusovníky, skořicovníky a borovice. Na dvou hektarech rovněž pěstujeme nejrůznější rostliny kvůli produkci biomasy.

Proč jste se rozhodli pěstovat kávu?

Káva je plodina, která nám umožňuje produkci v souladu s přírodou. Kávovou plantáž můžete navrhnout jako malý rozmanitý ekosystém.

Je vaše farma bio či konvenční?

Naše farma je plně bio, certifikovaná Bio Latina.

Kolik sběračů kávy během sklizně zaměstnáváte? Jsou to vaši příbuzní?

Běžně zaměstnáváme kolem sedmnácti sběračů. Jde o naše sousedy a jejich rodiny.

Kolik lidí tvoří vaší farmu?

Je nás pět. Já, moje manželka, dvě dcery a syn.

Pracují všichni na farmě?

Syn a mladší dcera se mnou pracují. Moje manželka Maira má svou vlastní práci, stejně jako starší dcera.

Pořádali jste někdy cupping či jste se účastnili cuppingu vaší kávy?

Ano, pořádáme cuppingy našich káv a naše loty připravujeme na základě jejich výsledků.

Chováte na farmě nějaká hospodářská zvířata?

Máme několik krav a jejich hnůj používáme jako hnojivo pro kávovníky. Máme také několik koz, které spásají plevel a díky tomu nemusíme používat herbicidy.

Kde vidíte svoji farmu za deset let?

Doufám, že vyvineme lepší systém jak odolávat klimatickým změnám a ochráníme kávu před jejími dopady a rovněž před onemocněními.

Chtěl byste pěstovat kávu po celý život?

Ano, velice rád. Bohužel některá místa, která byla vhodná pro pěstování kávy se začala měnit a už nejsou tak vhodná, jako byla dříve. Pokud se toto bude stávat i v budoucnu, předpokládám, že budu muset učinit změny.

Používáte na farmě nějaký typ půdního testování?

Používáme chromatografii, abychom naši půdu poznali a zjistili kolik živin se v půdě pro rostliny nachází.

Ovlivňuje vaši farmu změna klimatu? V jakém směru může podle vás tento fenomén vaši farmu zničit?

Ovlivňuje nás velmi. Neustále musíme měnit dobu, ve které vykonáváme určité práce. Slunečné dny i deště jsou nyní v jiných obdobích. Rostliny kvetou dříve a i sklizeň je dříve, než bývala. Občas naše kávovníky zničí krupobití. Díky klimatickým změnám máme spoustu problémů a stále nevíme, jak je všechny vyřešit.

Jaké jsou vaše cíle po sklizni?

Mým cílem je připravit hnojiva a udělat na farmě všechny práce, abychom příští rok měli ještě lepší sklizeň.

Co si myslíte o výběrové kávě?

Myslím, že výběrová káva pomáhá producentům kávy v ekonomické rovině. Ceny odpovídají tomu, co si kvalitní bio výběrová káva zaslouží.

Děkujeme Byronovi za rozhovor a vás zveme k ochutnání jeho kávy Nicaragua Aranjuez Don Byron Corrales. K zakoupení je jak v našich kavárnách, tak na našem eshopu.