PODCAST s naší školitelkou Bertou

Sorry, this entry is only available in Czech. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jaké jsou možnosti i limity být baristou/kou? Má smysl, aby baristé jezdili na kávové farmy a má to smysl pro jejich každodenní práci?

Berta Holoubková je baristka a školitelka v mamacoffee. Spolupracuje s hlavním pražičem mamacoffee Michalem na kontrole kvality v jednotlivých kavárnách. Připravuje i specializovaná školení pro velkoobchodní zákazníky mamacoffee. Pomáhala připravovat program v rámci Prague Coffee Festivalu.

V roce 2019 se podílela na sklizni kávy v Brazílii na farmách Paula Toleda.

Kromě kávy se věnuje konceptuálnímu umění.

 

Co uslyšíte v podcastu?

Jak se naše školitelka Berta dostala ke kávě? Už od první brigád ji to táhlo ke gastru, protože je ráda mezi lidmi. Káva ji navíc lákala jako surovina. Do mamacoffee se dostala, když se otvírala kavárna Café Jedna. Lákalo ji, že se toho může o kávě naučit mnohem víc a někam se posunout.

Úvodní školení v mamacoffee pro ni bylo úplně jiné, než na co byla zvyklá z dřívějška. Bylo to hodně odborné, pohodové, klidné i s důrazem na detaily. Na začátku byl velký prostor v Café Jedna hodně náročný, protože bylo těžké neztratit na chvilku přehled, co se kde děje. Bylo to těžké, ale zajímavé.

Proč ji práce v mamacoffee už od začátku tak baví? Berta říká: „Na kafe jdeš, když si chceš udělat dobře. A mě baví dělat lidem dobře.

Berty nová role v mamacoffee je školení nových baristů a baristek i ostatních členů a členek týmu. Pořád čerpá ze svých prvních baristických zkušeností, kde si upevnila, že i když nestíhá, je potřeba nekašlat na kvalitu výsledného shotu. To předává i ostatním.

Co dělá dobré baristy? Podle Berty ti nejlepší jsou samostatní, umí myslet na víc věcí najednou a umí si dobře organizovat práci. Dodává, že: „Nároky na baristy jsou čím dál tím vyšší.“ V provozu je důležité, aby byl tým synchronizovaný a každý respektoval práci druhých. Také je potřeba mít úctu ke kávě jako surovině. Berta proto ráda ukazuje, kolik je s kávou práce než se k baristům a baristkám vůbec dostane.