Podcast s Michalem Prasličkou o pražení kávy

Sorry, this entry is only available in Czech. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

prazirna

sklizen-kavy

kavova-farma

Michal Praslička je odborníkem na pražení kávy i na vše, co tomuto procesu předchází a co na něj navazuje. V tomto hodinovém podcastu ho vyzpovídal Daniel Kolský, zakladatel mamacoffee. Uvařte si svou oblíbenou kávu a pusťte si povídání o pražení kávy i o mnohem širších kontextech kávového světa.

Michal se rozpovídal o tom, že důležitá kompetence dobrého pražiče je především trpělivost. Neexistuje žádný univerzální návod na dobré pražení. Je potřeba zkoušet a ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. Jen tím získá pražič cit pro vyváženou výslednou chuť kávy, tolik důležitou zkušenost a zároveň možnost experimentovat s méně tradičními druhy jejího zpracování. Dodává, že „v životě bych si nemyslel, že se jednou budu zabývat chemií, fyzikou, termodynamikou a řadou dalších technických věcí.“ Každý pražič totiž musí perfektně rozumět technologiím, které používá.

Zároveň upozorňuje, že pražič musí mít vhled do celého kávového světa. V zemích, kde se káva pěstuje, je úplně jiná kultura, kterou je potřeba pochopit. „Pokud přijedete do Etiopie a budete na místní dělat ramena evropského obchodníka, nikdo se s vámi nebude bavit,“ upozorňuje Michal na to, že je potřeba umět pochopit situaci kávových farmářů. Jen tak je možné jim být rovnocenným partnerem a pracovat na postupném zdokonalování procesů pěstování, sklizně i úpravy kávy před exportem.

V podcastu jsou zmíněna i vážnější témata, jak Michal říká, „kávový svět je plný snobismu, pozérství a módních trendů. Snažím se to ale úplně odfiltrovat a dělat především kvalitní kávu.“ Nejprve v rámci pražírny definují několik chuťových profilů pro které nachází konkrétní kávy. Z nich si pak každý zákazník mamacoffee vybere to, co mu chutná.

V rozhovoru se Daniel s Michalem dotknou možností i limitů konkrétní spolupráce s kávovými farmáři, nebo tématu certifikovaných káv a stanovování cen. Popisují z vlastní zkušenosti projekty s kávovými farmáři na několika místech světa.

Přejeme pěkný poslech.