Nová káva z Ugandy
Nenechte si ujít novou kávu! Pochází ze středu Afriky, z Ugandy. Ugandu a farmáře z úpatí pohoří Rwenzori jsme navštívili již dvakrát, při druhé návštěvě zde naši kolegové Jakub a Lukáš strávili necelé tři měsíce. Díky vysoké nadmořské výšce a úrodné půdě jsou zde ideální podmínky pro pěstování kávy. Farmáři své malé rodinné farmy sdružují do kooperativ, kde spolupracují, aby plně využili potenciálu pro pěstování, který Uganda nabízí. S kooperativou Bukonzo jsme strávili několik dní a prošli s nimi jejich postupy, nyní můžete ochutnat výsledek. Čeká vás příjemná čokoládová sladkost s tóny ananasu a citronové kůry. Káva vás potěší svou sladkostí a nízkou aciditou, nejlépe si ji vychutnáte při přípravě v moka konvičce, nebo jako espresso, třeba u nás v kavárnách.
Jak proběhly tři měsíce na kávové zpracovně, o životě farmářů a kávě si můžete poslechnout v Podcastu s Jakubem a Lukášem. Fotky z projektu najdete na instagramu z té doby.