Káva doma

Káva domaPři přípravě kávy doma pamatujte na pár základních pravidel, vaše chuťové buňky vás za to budou milovat! Káva, jako organická surovina, podléhá různým zhoubným procesům. Ty ji nemusí přímo znehodnotit, ale mohou ji připravit o cenné aroma. Od chvíle, kdy se káva upraží, by se proto měla co nejdříve spotřebovat. Mezi největší nepřátele kávy patří světlo, teplo, vlhkost a vzduch.

Skladování

– Naši kávu můžete skladovat v sáčku, ve kterém jste ji pořídili.
– Skladování je také možné v neprůsvitné, uzavřené nádobě.
– Sáček, nebo nádoba by měla být v chladu, suchu a čistotě.
Vyhněte se: skladování v lednici, či mrazáku. Časté změny teplot způsobují kondenzaci vody. Káva má navíc – vysokou schopnost absorbovat pachy. Snadno tak načichne ostatními potravinami.

Pražení

Čerstvost pražení je pro skvělou kávu naprosto nezbytná. Neznamená to však, že by káva byla ideálně připravena k pití hned po upražení. Kávě je třeba dát po upražení několik málo dní na to, aby se její chuť ustálila.

Mletí

Kávová zrnka si ponechají více aroma, pokud jsou namleta až těsně před přípravou kávy. Kávu vždy melte s ohledem na způsob přípravy:

Příprava dripuvelmi jemné – profi espresso stroje, džezva
středně hrubě – moka konvička, AeroPress
nahrubodrip, cupping
velmi nahrubofrenchpress

Videonávody: jak si připravit kávu

Video: Příprava kávy v moka konvičce
Video: Příprava kávy ve french pressu
Video: Příprava kávy v džezvě
Video: Příprava kávy v AeroPressu
Video: Příprava dripu