Káva bez kofeinu může chutnat skvěle. Víte, po jaké sáhnout?

Ranní šálek kávy je pro většinu z nás synonymem tolik potřebné dávky kofeinu a nakopnutí do nového dne. Co ale když kofein z jakéhokoli důvodu nemůžete nebo nechcete konzumovat, ale kávy se nechcete vzdát? To je jasné, řešením je přece káva bez kofeinu! Ačkoli se nejedná o žádnou novinku, málo kdo ví, jak se vlastně káva kofeinu zbavuje, a že když si správně vyberete, tak rozhodně nemusíte přijít o chuťový zážitek. Dovolte nám tedy poodhalit, jak se, tak zvaný decaf vyrábí a co to vlastně „bez kofeinu“ přesně znamená.

Když se řekne káva bez kofeinu někdo si představí nepitelnou tmavou tekutinu s chemickou pachutí a jiný naopak nápoj, který je od kávy s kofeinem chuťově k nerozeznání, jen ale nemá onen povzbuzující účinek. A proč tomu tak je? Bezkofeinových káv je obrovské množství a jejich kvalita může být diametrálně odlišná. Záleží totiž především na šetrnosti procesu, kterým byl kofein z kávových zrn odstraněn.

Trochu málo z historie

Nejprve si pojďme ale v krátkosti říct, co to vlastně kofein je? Jedná se o chemickou sloučeninu – alkaloid, který stimuluje centrální nervovou soustavu a činnost srdce. A jelikož se na světě denně vypijí více než dvě miliardy šálků kávy, je kofein vůbec nejrozšířenějším stimulantem a lze tedy říct i světově nejužívanější drogou. Pro většinu z nás platí rovnice: 1 káva = energie, 2 kávy = více energie, 3 kávy = ještě více energie, ale pravda to tak úplně není. Káva sama o sobě totiž zdrojem energie, jak by se mohlo na první pohled zdát, není. Kofein v kávě jen brání naší centrální nervové soustavě, aby se zklidnila, a tím dočasně potlačuje únavu, zvyšuje naši koncentraci a bdělost. Kofein navíc dokáže zrychlit náš metabolismus asi o 20 %, i proto bývá doporučován při dietách a často ho najdete i ve složení nejrůznějších doplňků na redukci hmotnosti. 

Pokud vás zajímá, kolik kofeinu je ve vašem oblíbeném cappuccinu nebo z jak si na tom z tohoto pohledu stojí drip či Aeropress, podívejte se na náš minulý článek.

Káva bez kofeinu se „narodila“ před více jak sto lety. Ale samozřejmě ještě ne v podobě, jak ji známe dnes. Díky chemickému procesu měla zvláštní pachuť a rozhodně nebyla úplně zdravotně nezávadná. Snad i proto ještě dnes mnoho lidí odmítá bezkofeinovou kávu pít. Sto let je ale dlouhá doba na to, aby se procesy a metody výrazně změnily a zlepšily. Přesně tak tomu je i u systému dekofeinizace (zbavení kávových zrn kofeinu).

Tím, komu jsou připisovány první krůčky a experimenty s výrobou kávy bez kofeinu je Ludwig Roselius – německý obchodník s kávou a zakladatel společnosti Kaffee HAG – a jeho spolupracovníci. Aby kávová zrna zbavili kofeinu, nejprve zelenou kávu napařovali roztokem slané vody a poté několikrát proplachovali benzenem. Což s sebou samozřejmě neslo i některá zdravotní rizika. To ale bylo v roce 1903 a jak jsme zmínili výše, postupy se za více jak jedno století výrazně posunuly a dnes už většina předních společností používá dekofeinizační procesy šetrné a zcela bez chemie. Nicméně pořád je nutné si při výběru kávy bez kofeinu dát pozor a zajímat se o to, zda při jeho odstraňování nebyla použita chemická rozpouštědla jako je například dichlormethan nebo ethylacetát. Tyto látky mohou být pro lidský organismus nebezpečné.

Úplně bez kofeinu to není

Hned na začátek je nutné zmínit, že ačkoli káva nese označení „bezkofeinová“, „decaf“ nebo „bez kofeinu“, úplně tomu tak není. V kávě vždy zůstane zbytkový kofein. Obecně se o kávě bez kofeinu mluví jako o takové, ve které byl obsah kofeinu snížen v průměru o 97 %. Pokud bychom se chtěli podívat ještě blíž, uvádí se, že v kávě po dekofeinizaci zůstane zhruba 1 % z celkového množství kofeinu u arabiky a zhruba 2 % u robusty. Záleží ale i na metodě, jaká byla použita. Nechceme předbíhat, ale protože se to hodí, tak už teď prozradíme, že Švýcarská metoda je při odstraňování kofeinu efektivnější než metoda evropská. 

Jak se kofein z kávy „odplaví“?

Ke kávě bez kofeinu vedou v zásadě dvě hlavní cesty:

– evropská (chemická)
– a švýcarská metoda, která chemii vůbec nepoužívá. 

Dále pak lze mluvit o metodách jako je například Sparkling water process či CO2 metoda. Oba tyto způsoby společně s metodou Swiss water process se považují za bezpečné, jelikož nepoužívají žádnou chemii.

I tak ale všechny známé systémy dekofeinizace větším či menším způsobem ovlivní chuť i vůni kávy. Spolu s kofeinem totiž bývá velmi často odplavena i část aromatických látek a olejů. U chemických procesů může výsledný produkt obsahovat i zbytky chemických látek, které mohou za mnohdy nepříjemnou pachuť.  

Evropská metoda 

Evropský proces je nejčastěji používaný proces dekofeinizace. Kofein je při něm z kávy odstraněn pomocí chemického procesu, tedy za použití látky methylenchlorid, jinak také dichlormethan (DCM). Nejprve se nepražená zelená káva namáčí ve vodě a po rozevření zrna se promývá dichlormethanem, který do sebe kofein absorbuje. Zrna se poté opět promyjí vodou, aby se zbavila chemické látky a poté se znovu vysuší. Káva upravená tímto způsobem zůstává velmi aromatická, ale na dochuti je znát chemický proces.

Švýcarský vodní proces

Swiss water process je v současném době nejlepší a nejšetrnější metodou dekofeinizace. Nejprve se zelená kávová zrna ponoří na do čisté vody, do níž se po celou dobu louhuje kofein, ale i další látky z kávy jako jsou například oleje, a kyseliny, které nesou aroma a chuť. Po osmi až deseti hodinách namáčení se voda filtruje přes uhlíkové filtry. Celý proces se opakuje, dokud v kávě nezůstane jen 0,1 % kofeinu. Za předpokladu, že jsou na výrobu kávy bez kofeinu použita kvalitní kávová zrna, výsledný produkt je od kávy s kofeinem téměř k nerozeznání – zůstává v něm maximum kávové chuti. 

Pokud nevěříte, zkuste v našich kavárnách ochutnat naši kávu bez kofeinu BIO Peru CENFROCAFÉ Water process. Jak říká náš pražič Michal: „Na chuti rozhodně není poznat, že je káva bez kofeinu. Jen vás prostě nenakopne!“

CO2 metoda

Ani tento systém dekofeinizace nevyužívá chemické látky. Zelená káva je nejprve napařena a pak vystavena silnému proudu zahřátého oxidu uhličitého (CO2), do kterého se vylouhuje jen kofein. Ostatní látky zůstávají uvnitř zrna zachovány. I zde poté oxid uhličitý prochází přes uhlíkové filtry a díky tomu je možné ho použít opakovaně. 

Sparkling water process

Je pro tuto chvíli posledních z šetrných (nechemických) metod. K dekofeinizaci jsou při ní použity dvě přírodní látky – čistá voda a CO2. Zelená káva se nejprve namočí do vody a když jsou zrna dostatečně nasáknutá a začne se z nich uvolňovat kofein, do vody je pod vysokým tlakem přidán oxid uhličitý, který na sebe kofein naváže.

Kdo kávu bez kofeinu vůbec pije? 

Káva se přece pije především pro její povzbuzující účinky ne? Tak proč pít tu, ve které není kofein? Odpověď je v podstatě jednoduchá. Káva se pije Nejen pro povzbuzující účinky, ale je také takovou malou společenskou událostí – posedět si u šálku s přáteli, doma si pro sebe „ukrást“ chvilku a v klidu si u kávy odpočinout nebo si ji prostě jen tak vychutnat. Důvodů je tedy mnoho a kofein v nich rozhodně hlavní roli hrát nemusí. 

A právě pro ty, kteří se chuti a pohody u hrnku s kávou nechtějí vzdát, ale z nějakého důvodu jsou nuceni kofein omezit nebo zcela vysadit je decaf geniálním řešením. 

Jak je známo, konzumace kofeinu se příliš nedoporučuje kardiakům nebo lidem s vysokým krevním tlakem. Přehánět by to s ním neměli ale ani těhotné či kojící ženy nebo ti, kteří trpí poruchami spánku. Sáhnout po kávě bez kofeinu se ale mnohdy může hodit i těm, kteří prostě jen chtějí omezit svou denní dávku kofeinu, ale kávu ve velkém množství si nechtějí odpustit.

Máme nový decaf z Peru

V nabídce mamacoffee má káva bez kofeinu již dlouhodobě své stálé místo. Můžete si ji objednat v našich kavárnách, ale také si balíček decafu odnést domů, případně si ho objednat na našem e-shopu

Ale pozor, pokud jste si zvykli na naše bezkofeinové Peru, máme pro vás malou změnu. A to rozhodně k lepšímu. Máme totiž decaf nový. Znovu z Peru, ale tentokrát od jiné zpracovny. Kooperativa CENFROCAFÉ je nám svou filozofií velmi blízká – stojí na podobných principech a hodnotách, jaké upřednostňujeme i my v mamacoffee. Klíčové je pro ni zaměření na udržitelný rozvoj – sociální, ekonomický i environmentální. Veškeré aktivity CENFROCAFE stojí na principech a hodnotách demokracie, sociální spravedlnosti, transparentnosti a svobody.

Stejně jako káva, kterou jsme měli v nabídce v minulosti, byla i tato kofeinu zbavena švýcarskou vodní metodou u německé společnosti Coffein-compagnie. Doufáme, že vám bude chutnat stejně, jako nám! Budeme rádi, když nám dáte vědět.