Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat?

Káva, podobně jako víno, nabízí téměř nekonečnou paletu chutí a vůní. Na ty má vliv množství faktorů – od odrůdy kávovníku, půdy, ve které roste, způsobu sběru, zpracování i pražení po způsob přípravy … Zároveň my, lidé, máme zcela individuální chutě. Co chutná nám, nemusí chutnat našim přátelům. Jak se v tom tedy vyznat? Představujeme vám našeho Kávového pomocníka. Na základě několika obecných orientačních vodítek vám pomůže vybrat kávu právě pro vás. Pokud si ani s jeho pomocí nejste jisti, ozvěte se kolegyni Jole, ráda vám s výběrem poradí: objednavky@mamacoffee.cz, +420 777 745 176.

Co je pro vás důležité?

ovocné chuťové tóny
čokoládové chuťové tóny
oříškové chuťové tóny
kyselejší, ovocnější chuť
méně kyselá chuť

Jak si kávu připravujete?

kávovar na espresso
moka konvička
french press
AeroPress
drip
džezva
filtrovaná káva


Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?

Chutě a vůně kávy jsou nekonečné – můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky … Chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu doma kávu připravíte, velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí:

Ovocné tóny

– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade
Rwanda Muhondo
– Bio káva Guatemala SHB ADENISA

Čokoládové tóny

Brazil fazenda Santa Mariana
– Bio káva Dejavu
Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
Honduras Capucas SWP decaff. Fairtrade Organic
Bio Tracyho káva

Oříškové tóny

Nikaragua Finca El Guayabo


Kyselejší, nebo méně kyselá?

Kyselost je přirozená vlastnost kávových zrn. Kyselost pomáhá zvýrazňovat některé, především ovocné kávové chutě. Mnozí v souvislosti s kyselostí mluví o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.

O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutě. Méně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.

Čokoládovější, oříškovější

Brazil fazenda Santa Mariana
– Bio káva Dejavu
Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
Honduras Capucas SWP decaff. Fairtrade Organic
Bio Tracyho káva
Nikaragua Finca El Guayabo

Ovocnější

– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade
Rwanda Muhondo
– Bio káva Guatemala SHB ADENISA


Způsob přípravy

Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na moka konvičku, jiný propadl kouzlu AeroPressu. Ať už milujete to, či ono, vězte, že způsob přípravy kávy může mít vliv na její výslednou chuť. Pro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, odlišně mletá.

Kávovar na espresso

KávovarKávovarů na přípravu espressa je celá řada (liší se především kvalitou a cenou). Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je velmi silná, její chuť intenzivní.

Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:

– Brazil fazenda Santa Mariana
– Nikaragua Finca El Guayabo
Rwanda Muhondo
– Bio káva Dejavu
Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
Bio káva Guatemala SHB ADENISA
Honduras Capucas SWP decaff. Fairtrade Organic
Bio Tracyho káva

Moka konvička

Moka konvička je oblíbenou alternativou ke kávovaru na espresso. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní.

Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:

Nikaragua Finca El Guayabo
Rwanda Muhondo
– Bio káva Dejavu
Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
Bio káva Guatemala SHB ADENISA
Honduras Capucas SWP decaff. Fairtrade Organic
Bio Tracyho káva
Brazil fazenda Santa Mariana

french press

French pressFrench press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka“ ke správně připravené kávě. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.

Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:

Bio káva Dejavu
Rwanda Muhondo
– Bio káva Guatemala SHB APECAFEL
– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

AeroPress

AeroPressKáva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy. AeroPress se totiž dá použít asi na milion různých způsobů.

Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:

Rwanda Muhondo
Bio káva Guatemala SHB ADENISA
– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

drip

DripKáva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená díky pomalému zalévání a filtraci. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:

Rwanda Muhondo
Bio káva Guatemala SHB ADENISA
– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade

džezva

DžezvaKáva připravená tímto tradičním způsobem je velmi silná.

Pro přípravu v džezvě se hodí například tyto kávy:

Káva s kardamomem

 

 

 

filtrovaná káva

Filtrovaná káva je velmi jemná a krásně vyvážená. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Na filtrované kávy se hodí například tyto kávy:

Bio káva Guatemala SHB ADENISA
– Ethiopia Yirgacheffe Koke BIO
– Ethiopia Keffa Wild Forest Grown Fairtrade