Indonesia Sumatra Huta Raja

Sorry, this entry is only available in Czech. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

V roce 2017 se dva členové našeho týmu Michal a František vypravili do Indonésie, konkrétně na Sumatru. Cílem jejich cesty bylo seznámit se s podmínkami pěstování a zpracování kávy v Indonésii a navázat vztah s místními farmáři. Zajímalo nás, jaké technologie a postupy se zde používají a jaké kávové odrůdy farmáři pěstují.

Michal s Františkem se v Indonésii podíleli na zlepšení kvality sběru i zpracování kávy a rovněž zde se zpracováním kávy experimentovali. Místním dokonce postavili africké postele na sušení kávy, které farmáře rovněž naučili i vyrábět. Pracovali tím i na zlepšení pracovních a životních podmínek místních farmářů a jejich rodin. 

Od vybraných farmářů vykupovali kávu a následně zkoušeli nejrůznější způsoby jejího zpracování. Pracovali na malých, vzorkových objemech a kávy odebírali z malých lotů.

Farmy, od kterých kávu vykupovali, byly vybírány podle několika faktorů. Důležitý byl přístup jednotlivých farmářů k pěstování a zpracování kávy, různá nadmořská výška farem, různé stáří a odrůdy kávovníků.

Stejně jako v jiných zemích, i v Indonésii pro nás byl důležitý přímý kontakt s farmáři. Proto jsme kávu nakupovali přímo od farmářů a nikoliv od překupníků. Kluci se osobně účastnili sklizní, takže mohli přímo ovlivnit kvalitu sběru i zpracování kávy. Díky tomuto přístupu máme větší prostor rozvíjet vzájemnou spolupráci. Máme větší kontrolu a možnost ovlivnit pěstování kávovníků, způsob a kvalitu sběru kávy a její zpracování. Můžeme také uplatnit naše znalosti a zkušenosti z jiných zemí, ve kterých buďto sami působíme, nebo jsme s místními farmáři v intenzivním kontaktu. Jsme za tato přátelství velice rádi, neboť nám umožnila efektivněji řešit jednotlivé problémy a výzvy, na které jsme v Indonésii narazili.

V úzkém kontaktu byli kluci zejména s kávovými experty Chepem a Zuzanou, kteří v tu dobu pracovali na našem projektu v Nikaragui a poskytli jim přínosné konzultace, ať už v oblasti boje proti škůdcům či obecně k jednotlivým fázím pěstování a zpracování kávy.

Naším cílem nebylo kompletně změnit způsoby, jakými se káva v Indonésii pěstuje a zpracovává, ale nabízet alternativy, ukázat, jaké existují další možnosti a jaké zdánlivé drobnosti vedou ke zvýšení kvality kávy.

Jedním z paradoxů, se kterým jsme se na Sumatře setkali bylo, že farmáři arabiku vůbec nepijí. Před několika desítkami let zde byla stran osob a společností vykupujících kávu rozšířena fáma, že arabika je jedovatá. Tímto způsobem se snažili snížit její výkupní cenu. Místní proto dosud pijí pouze robustu a velice se divili, že arabiku od nich hodláme dovézt do naší pražírny a následně ji pít.

Máme velkou radost, že vám můžeme představit první kávu, kterou jsme ze Sumatry přivezli. Kávu Indonesia Sumatra Huta Raja jsme získali od farmářů z kooperativy Huta Raja, regenství Simalungun, region Purba.

Káva byla sbírána ručně a zpracována tzv. wet hull metodou. Tento způsob zpracování je používán pouze v Indonésii. Rozvinul se zde zejména díky specifickým klimatickým podmínkám – vysoké vlhkosti. Rozdílem mezi promytým a wet hull zpracováním je moment odstranění tzv. pergamenu z kávového zrna. Zatímco při promytém zpracování se vylupuje až po definitivním usušení kávy, u wet hull zpracování dochází k vylupování už v průběhu jejího sušení.

Rádi byste se o našem působení na Sumatře dozvěděli více? Poslechněte si náš podcast přímo s Františkem.

Detailní informace o kávě Indonesia Sumatra Huta Raja

Země původu: Indonesia

Region: ostrov Sumatra, regenství Simalungun, region Purba

Producenti: Huta Raja Collective

Nadmořská výška: 1400 m.n.m.

Odrůda: Catymor, Typica, S795

Sběr: ruční

Zpracování: wet hull

Stupeň pražení: středně tmavé

Chuť: komplexní a vyrovnaná chuť kakaa se sladkostí cukrového melounu a lehkými tóny tmavého tabáku na pozadí

Tělo: plné, krémové

Kyselost: nízká

Káva je k zakoupení ve všech kavárnách mamacoffee. S jejím vyzkoušením neváhejte – kávy je limitované množství!