Džezva
Džezva je jedna z nejstarších, ale v našich domácnostech také nejméně rozšířených příprav kávy. Káva z džezvy je nejvíce rozšířená v arabských zemích, kde se setkáme s názvem cezve či ibrik. Tradičně je džezva měděná, uvnitř pocínovaná a zahřívá se v horkém písku. Výsledkem přípravy v džezvě je silná káva. Často se pro dosáhnutí tradiční chuti používá káva s kardamomem a třtinový cukr.
-
Rituál
-
Krásná nádoba
-
Silná netradiční chuť
-
Závan Orientu
-
Pro hravé povahy
Použijeme 17 g velmi jemně namleté kávy a 240 ml vody ohřáté na 96 – 97 °C.
Jak na to?
1. Nasypte ½ lžíčky cukru, s trochou vody nechte zkaramelizovat
2. Zalijte čerstvou studenou vodou
3. Nasypte kávu do džezvy
4. Promíchejte
5. Až vypění, odstavte. Proces 3x opakujte
6. Rozlijte do předehřátých šálků