Džezva

Džezva je jedna z nejstarších, ale v našich domácnostech také nejméně rozšířených příprav kávy. Káva z džezvy je nejvíce rozšířená v arabských zemích, kde se setkáme s názvem cezve či ibrik. Tradičně je džezva měděná, uvnitř pocínovaná a zahřívá se v horkém písku. Výsledkem přípravy v džezvě je silná káva. Často se pro dosáhnutí tradiční chuti používá káva s kardamomem a třtinový cukr.

  • Rituál
  • Krásná nádoba
  • Silná netradiční chuť
  • Závan Orientu
  • Pro hravé povahy

Použijeme 17 g velmi jemně namleté kávy a 240 ml vody ohřáté na 96 – 97 °C.

Jak na to?

1. Nasypte ½ lžíčky cukru, s trochou vody nechte zkaramelizovat

2. Zalijte čerstvou studenou vodou

3. Nasypte kávu do džezvy

4. Promíchejte

5. Až vypění, odstavte. Proces 3x opakujte

6. Rozlijte do předehřátých šálků