Studené kávové nápoje - osvěžení ledovou kávou - mamacoffee

Studené kávové nápoje

Víte, proč v létě stoupají teploty? No přece abychom se mohli osvěžit ledovou kávou! Dobrá, káva má sice mnohdy pořádnou sílu, ale takto mocná tedy není. Nicméně určitě se všichni shodneme, že lepší varianta než si dát studenou kávu, když je venku hic, prostě není. Možná ještě kávová zmrzlina by mohla konkurovat.

Jakmile začne rtuť teploměru lézt nahoru, slunko začne pálit a my odhazujeme mikiny a svetříky, velmi plíživě (u někoho možná překotně) se u nás objeví chuť na ledovou kávu. Ať už fandíte cold brew, kávě se zmrzlinou nebo třeba dokonalé kombinaci espressa s tonikem, čtěte dál. Prozradíme vám pár našich tipů, jak vaše letní kávové osvěžení dotáhnout k dokonalosti:

• základem je mít kvalitní zrnka a spoustu ledu (ideálně z filtrované vody)

TIP: pokud nechcete, aby vám rozpouštějící se led vaše kafe naředil, můžete si ledové kostky připravit přímo z kávy

Že jste podcenili přípravu a doma zrovna žádný hotový led nemáte? Nezoufejte, naplňte tvořítka na led vodou nebo kávou a strčte do mrazáku. Teď buď můžete nějakou tu hodinku počkat, nebo si ten čas zpříjemnit třeba návštěvou jedné z našich kaváren, kde vám rádi připravíme osvěžující filtr na led, espresso tonic nebo klasickou ledovou kávu s mlékem i bez něj, případně i s různými alternativami jako je ovesné, kokosové či sojové mléko. Záleží jen na vás, na co máte zrovna chuť a náladu. Ano, i náladu, protože různé varianty studené kávy se neliší jen názvy, ale i způsobem přípravy a jemností chuti. 

Navíc vám naši baristé také rádi doporučí zrnka vhodná k přípravě ledové kávy a poradí vám třeba i nějaký ten tajný trik, jak váš letní drink ještě povýšit.

Po pár hodinách a návštěvě kavárny už jste určitě vybaveni a připraveni, tak jdeme na to. Co si dáte?

LEDOVÁ KÁVA na bázi espressa

Skoro všechny nápoje připravené na bázi espressa lze připravit i ve studené variantě. Nejjednodušší variantou je espresso na led. Většinou se připravuje ze dvou shotů espressa, ledu a studené vody. Jeho chuť samozřejmě není tak koncentrovaná a intenzivní jako u klasického espressa, o to více ale v horkých letních dnech nakopne a osvěží. Jak tedy na to?

• 2 shoty espressa
• hodně ledu
• studená voda
• vyšší sklenici naplňte zhruba do poloviny ledem a zalijte horkým espressem. Pro milovníky stylu americano je možné dolít studenou vodou.

Pro ty, kteří mají raději kávu zjemněnou mlékem jsou tu samozřejmě i varianty, kdy se 2 shoty espressa na led dolévají právě studeným mlékem, ať už napěněným nebo klasickým. Hrát si samozřejmě můžete s objemem mléka (čím více mléka, tím méně výrazná chuť kávy) i s různými rostlinnými alternativami mléka, případně i sirupy na dochucení. Vše dle vaší chuti a preferencí. 

A pokud se nikdy nemůžete rozhodnou, zda si dáte ke kávě dezert či nikoli, zkuste si připravit affogato. Tedy takový pěkný kompromis. Je to vlastně varianta 2v1. Jak na to?

• 2 shoty espressa
• kopeček zmrzliny (ideálně smetanové s příchutí vanilky, ale opět záleží na tom, co máte rádi – čokoládová, kokosová, karamelová či oříšková určitě nezklamou)
  zmrzlinu naberete do hrníčku, přelijete horkým espressem a můžete vychutnávat

FILTR na led

Stejně jako u káv klasických, i zde platí, že existují dva tábory: tým espresso a tým filtr. Kam patříte vy? 

Ledovou filtrovaná káva mívá jemnou chuť a příjemně osvěží. Připravuje se buď rychlým zchlazením klasicky připraveného filtru nebo překapáním kávy na led. Pro ještě větší svěžest chuti se mnohdy do nápoje přidává plátek citronu či pomeranče. Citrusová chuť ale z velké části přebije přirozenou chuť kávy. Výhodou je, že si takto můžete kávu připravit i dopředu a skladovat ji v lednici. Ale pozor na kyslík, ten je pro čerstvost a chuť kávy velkým nepřítelem. Určitě si z fyziky vzpomenete na termín oxidace. Z kávy vyprchá chuť i aroma a vy si pak svůj šálek nevychutnáte.

COLD BREW/COLD DRIP

Ano, další černá káva a led, mohlo by se říct. Oproti dvěma výše zmíněným se však připravuje různými filtračními metodami za studena. Namletou kávu buď necháte ve studené vodě 12-24 hodin macerovat v lednici (cold brew), nebo přes namletá zrna necháte studenou vodu velmi pomalu, nejčastěji opět 12-48 hodin, překapávat (cold drip).  

Ledová voda a dlouhá doba extrakce stojí za hutnějším tělem a plnější výraznou, často až likérovou chutí takto připravené kávy. Máme vyzkoušené, že nejlépe si cold brew vychutnáte z káv s nádechem citrusů a bobulovitého ovoce. Věřte nám, že to je dokonale osvěžující kombinace. Při přípravě doporučujeme dát pozor na kyslík a
do lednice umístit v uzavíratelné nádobě.

TIP: Zkuste si ze stejných zrnek připravit doma klasickou filtrovanou kávy i cold brew a sami zjistíte, že studená voda z kávy skutečně vytahuje jiné chuti i aromata. Možná ani nebudete věřit, že to byla tatáž kávová zrna.

ESPRESSO TONIC

Schválně jsme si espresso tonic, které je v posledních pár letech hodně populární, nechali až na konec, protože už vlastně nejde o kávu v klasickém slova smyslu, ale spíš o takový příjemně povzbuzující kávový koktejl. Hořkosladký tonik zde skvěle hraje s jemnou chutí kávy a dohromady tvoří dokonalé osvěžení často doplněné ještě o plátek limetky. Pokud si ho chcete připravit i doma, tak směle do toho. Budete potřebovat: 

• shot espressa
• váš oblíbený tonic
• led
• plátek limetky
  tonic nalijte do sklenice s ledem a poté přilijte shot espressa, které by mělo zůstat „sedět“ pěkně na vrchu

TIP: Nemíchat! Nebo alespoň ne hned. Espresso tonic totiž docela dost pění, tak pokud nechcete utírat „potopu“, což by byla nejen práce, ale i velká škoda, rozhodně plnou sklenici hned nemíchejte.

Která varianta bude váš favorit?