Jak si připravit kávu na cestách

„KPZ“ pro kávové nadšence. Co s sebou na výlet do přírody?

Milujete výběrovou kávu?
Ano!

Jak moc?
Že si bez ní prostě nedokážete představit den!

A milujete výlety do přírody?
Ano!

Pak zbystřete. Tento blogový příspěvek je přímo pro vás. Letní prázdniny jsou v plném proudu, a ať už máte dovolenou za sebou nebo se na ni teprve těšíte, určitě vás ještě nějaký ten větší nebo menší výlet mimo civilizaci čeká. Přinášíme vám několik tipů, jak si váš šálek kávy dopřát kdykoli a kdekoli. Třeba hned ráno po probuzení v kempu, na procházce při odpočinku někde na mýtině uprostřed lesa nebo jako odměnu za výšlap na nějakou horu či kopec.

Dát si dobrou kávu v příjemné kavárničce kdekoli na světě bereme skoro jako samozřejmost. Když někam jedeme, spoléháme se buď na to, že tamní podniky „prolezeme“ a brzy zjistíme, kde mají dobré kafe nebo si prostě předem přečteme recenze a jdeme najisto. Jestli hledáte inspiraci, můžete mrknout třeba sem:

● pokud cestujete po Evropě určitě oceníte European Coffee Trip

● kdekoliv po světě oceníte mapy projektu Third Wave Coffee Places

Ale teď už zpět k výletování s kávou. Vychutnat si svůj čerstvě připravený šálek kávy s výhledem do přírody, na místech, kde není elektřina a vodovodní kohoutek, má také něco do sebe. Dát si kafe venku samozřejmě znamená jeho přípravu za ztížených podmínek, bez váhy, bez stopek, a někdy i s notnou dávkou improvizace. Co třeba když vám chybí míchátko nebo lžička? Použijte klacík! Takže jak se říká: Kdo je připraven, není překvapen.

Nezapomeňte si s sebou vzít (výletní kávomilova KPZ):

● filtrační zařízení/nádoba na přípravu kávy dle vaší volby

● kávu zrnkovou + mlýnek nebo kávu předem namletou

● vodu

● plynový vařič nebo termosku s horkou vodou

● konvici případně ešus na ohřev vody

● šálek raději možná plecháček či cestovní hrnek/kelímek

● odvahu a chuť s kávou experimentovat

Abychom si kávu mohli připravit, musíme k tomu mít vhodné zařízení a také kávu samotnou – zrnka nebo dopředu namletou. Samozřejmě nejlepší je si kávu umlít vždy těsně před přípravou, protože jedině tak z ní dostanete maximum chuti a aroma. Na výlet je ideální si s sebou přibalit třeba japonský mlýnek Porlex, který je díky jednoduché konstrukci a kvalitním materiálům velmi odolný.

Ale je nám jasné, že jsou situace, kdy mlýnek prostě tahat nechcete nebo nemůžete.
Pak si kávu namelte doma, i tak vám nějaký ten den vydrží.

Zvolte si vhodnou metodu přípravy

Stejně jako u přípravy kávy doma, ani zde neexistuje jedna jediná vhodná metoda. Vždyzáleží na vašich preferencích a ochotě nosit s sebou potřebné vybavení. Takže možnosti jsou téměř neomezené, i když je pravda, že takový vakuum pot asi úplně nejvhodnější pro sbalení do batohu nebude. A po čem tedy ideálně sáhnout? Inspiraci můžete najít i na našem e-shopu.
Takový balíček pro cestovatele je jednoduše „ready to go“.

● AeroPress

● Moka konvička

● Dripper

● French press

● Džezva

● a co takhle klasický „český“ turek?

AeroPress – vhodný na výletění

Není pochyb, že jedním z nejvhodnějších a možná nejjednodušších způsobů, jak si na cestách připravit super kávu je AeroPress. Díky tomu, že je z plastu, je skoro nerozbitný, lehký, a tak skoro ani nevíte, že ho někam nesete. Také se skvěle myje. Stačí opláchnout trochou vody a máte hotovo. A pokud rádi experimentujete, s AeroPressem máte hodně možností, jak si kávu připravit – klasicky nebo obráceným způsobem? Je to jen na vás!

Stejně tak máte možnost volby, jestli s sebou chcete vzít i zásobu papírových filtrů nebo raději kovové sítko,
ať nemáte vůbec žádný odpad?
Jak na super AeroPress mrkněte zde.

Moka konvička – klasika, které nezklame

Je to ideální parťák na přípravu kávy třeba v kempu, protože pro přípravu si nevystačíte
s horkou vodou třeba z termosky, ale potřebujete zdroj tepla (plynový hořák, oheň…), který vám vodu přivede k varu přímo v Moka konvičce. Během pár minut si tak připravíte malou silnou kávu, která vás postaví na nohy.

Konvička je také poměrně lehká, protože je z hliníku. Zároveň je také velmi odolná a skladná. Pro přípravu kávy navíc nepotřebujete v podstatě nic jiného kromě kávy samotné – žádné další součástky ani filtry.
Jak to funguje? Zjistíte zde.

Dripper Hario V60 – jemný filtr kdekoli

Hario V60 je velmi praktickým pomocníkem pro přípravu skvělé jemné filtrované kávy. A
kromě překapávače samotného a filtru nepotřebujete vůbec nic. Je ale pravda, že v batohu není tak úplně skladný. Pokud si ale kafe jinak, než z V60 nedokážete představit, na cesty se určitě vyplatí pořídit si plastovou variantu. Je lehčí a určitě i odolnější než jeho keramický
bratr.

Takto připravujeme kávu v dripu my.

French press – jednoduchá a rychlá příprava

Stejně tak si říkáte, že je přeci nesmysl brát si na výlety skleněný French press. To určitě je,
ale na trhu jsou i varianty z jiných materiálů. Kovové nebo plastové provedení French pressu
vám dávají při outdoorových aktivitách jistou svobodu. V batoh určitě střepy sbírat nebudete
a skvělou kávu si připravíte bez větší námahy a nároků – ohřejete vodu, propláchnete ji nádobu, nasypete kávu, zalijete, zamícháte a přiklopíte víčkem se sítkem. Po pár minutách (v přírodě stopovat nemusíte, stačí odhad) stlačíte píst dolů a hotovo, můžete vychutnávat!
Stejně jednoduché jako příprava doma.

Džezva – stará metoda, silná káva
Tento způsob přípravy kávy není v českých domácnostech příliš rozšířený, ačkoli má
v kávovém světě velmi dlouhou tradici. Většinou bývá džezva měděná zvenku a uvnitř
pocínovaná. Výsledná chuť kávy je velmi specifická, a ne každému sedne. Nicméně připravit si kávu venku v horkém písku, tak jak to tradičně Arabové dělali, může být docela zajímavou výzvou. Kromě džezvy a velmi jemně namleté kávy ideálně s kardamomem si připravte také třtinový cukr.

A že jste přípravu kávy v džezvě nikdy neviděli? Nevadí, podívejte se právě teď.

Český turek – každý z nás ho ochutnal

A teď ruku na srdce, co takhle klasická česká příprava „kávy s lógrem“? Kdo z nás ji neměl?
Zalít jemně namletou kávu horkou vodou je velmi rychlá a skutečně nejméně náročná
metoda přípravy, a to jak do vybavení, tak i baristického umění.

Nicméně když už si v nouzi na cestách rozhodnete „turka“ připravit rozhodně se vyhněte těmto zásadním chybám:

● nezalévejte kávu vroucí vodou – spálíte ji
● extrahujte kávu maximálně čtyři minuty, nenechávejte lógr na dně šálku až do dopití

– kávu si vždy raději přelijte do jiné nádoby – dlouhý kontakt kávy s vodou způsobí, že
se z ní začnou uvolňovat látky, které pít rozhodně nechcete.

#cestujskavou a mamacoffee

Tak co? Nalákali jsme vás? Chcete se s kávou bavit a trochu si zaexperimentovat? Rozhodně
se toho nebojte, ono to vždycky nějak vyjde. Příprava kávy na výletě by rozhodně neměla být
a nikdy ani nebude exaktní věda – přesné vážení na desetiny gramu a stopování vteřin nechte na jindy. A co si budeme říkat, u čerstvě připravené kafe v přírodě je mnohdy důležitější to, s kým tam jste a kde zrovna jste. Tak užívejte krásných dní a pokud někam vyrazíte a budete si připravovat kávu, vyfoťte se u toho. K fotce přidejte #castujskavou a označte i náš profil @mamacoffee a soutěžte s námi.

Naše velká letní soutěž o skvělé kávové ceny (náš cestovatelský balíček, plecháček
mamacoffee a samozřejmě hodně kávy) bude probíhat celé prázdniny. V září pak vybereme
tři vítěze.