Podcast s Michalem Prasličkou o pražení kávy

prazirna

sklizen-kavy

kavova-farma

Michal Praslička je odborníkem na pražení kávy i na vše, co tomuto procesu předchází a co na něj navazuje. V tomto hodinovém podcastu ho vyzpovídal Daniel Kolský, zakladatel mamacoffee. Uvařte si svou oblíbenou kávu a pusťte si povídání o pražení kávy i o mnohem širších kontextech kávového světa.

Michal se rozpovídal o tom, že důležitá kompetence dobrého pražiče je především trpělivost. Neexistuje žádný univerzální návod na dobré pražení. Je potřeba zkoušet a ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. Jen tím získá pražič cit pro vyváženou výslednou chuť kávy, tolik důležitou zkušenost a zároveň možnost experimentovat s méně tradičními druhy jejího zpracování. Dodává, že „v životě bych si nemyslel, že se jednou budu zabývat chemií, fyzikou, termodynamikou a řadou dalších technických věcí.“ Každý pražič totiž musí perfektně rozumět technologiím, které používá.

Zároveň upozorňuje, že pražič musí mít vhled do celého kávového světa. V zemích, kde se káva pěstuje, je úplně jiná kultura, kterou je potřeba pochopit. „Pokud přijedete do Etiopie a budete na místní dělat ramena evropského obchodníka, nikdo se s vámi nebude bavit,“ upozorňuje Michal na to, že je potřeba umět pochopit situaci kávových farmářů. Jen tak je možné jim být rovnocenným partnerem a pracovat na postupném zdokonalování procesů pěstování, sklizně i úpravy kávy před exportem.

V podcastu jsou zmíněna i vážnější témata, jak Michal říká, „kávový svět je plný snobismu, pozérství a módních trendů. Snažím se to ale úplně odfiltrovat a dělat především kvalitní kávu.“ Nejprve v rámci pražírny definují několik chuťových profilů pro které nachází konkrétní kávy. Z nich si pak každý zákazník mamacoffee vybere to, co mu chutná.

V rozhovoru se Daniel s Michalem dotknou možností i limitů konkrétní spolupráce s kávovými farmáři, nebo tématu certifikovaných káv a stanovování cen. Popisují z vlastní zkušenosti projekty s kávovými farmáři na několika místech světa.

Přejeme pěkný poslech.